Wat is gedragstherapie?
Gedragstherapie is theoretisch gezien een therapeutische werkwijze om gedrag en gedragsverandering via therapie te begrijpen (vanuit de gedragswetenschappen en met invloed van de leer theorie, cognitieve psychologie en experimentele psychologie) en is praktisch gezien een techniek om op een opbouwende wijze gedrag te veranderen.
Gedragstherapeuten proberen ongewenste gedragingen te doen verdwijnen of te veranderen door de prikkel aan de basis hiervan, te koppelen aan een ander, constructiever gedrag.
In tegenstelling tot wat men wel denkt, werkt men in de gedragstherapie niet of nauwelijks met een systeem van straffen om gedrag af te leren, maar meer met een beloningssysteem om een gedragsverandering (verbetering) aan te leren. Straf maakt namelijk alleen duidelijk wat iemand niet moet doen, en niet wat wél gewenst gedrag is. Binnen de gedragstherapie worden ook wel de begrippen positieve en negatieve bekrachtiging gebruikt. Dat zijn de versterkende motoren achter het in stand houden van gedrag.
Vandaar dat in een gedragstherapie eerst een functieanalyse wordt gemaakt, waarbij de wordingsgeschiedenis van het ongewenst gedrag of de klacht aan de orde komt om vervolgens stil te staan bij die factoren die ervoor zorgen dat de klacht in stand blijft. Uiteindelijk richt de behandeling zich erop om die in stand houdende factoren te veranderen.
Wat houdt cognitieve psychologie in?
Cognitieve psychologie is de studie van mentale functies, waaronder aandacht, geheugen, bewustzijn, emotie, taal en actie controle. Het doel is om de complexe relaties tussen brein, cognitie en gedrag te begrijpen.
Wat houdt experimentele psychologie in?
Functieleer of experimentele psychologie is het terrein binnen de psychologie dat zich richt op de basisfuncties van de hersenen die in alle gedrag een rol spelen. Zo is er bijvoorbeeld onderzoek naar:
Aandacht, leren, geheugen, denken, probleemoplossing, communicatie, motoriek, motivatie en daarmee samenhangende emoties en het bewustzijn
Bij gedragstherapie, ben ik ongeveer 2 uur op locatie.
Ik kijk graag met je mee, naar het ongewenste gedrag, en of er eventueel meer aan de hand is.
Je krijgt van mij een anamnese formulier gestuurd naar je email, deze ontvang ik graag voor aanvang van het consult.
Een of meerdere video's van het gedrag zijn welkom, maar niet altijd noodzakelijk. Wel kan ik voor extra beeldmateriaal vragen.
Na het consult, stel ik een therapieplan op. Maar krijg je ook een verslag van wat ik heb gezien of gevoeld tijdens het consult.
Daarna kun je zelf aan de slag met het therapieplan, en mag je waar nodig hulp of advies vragen aan mij.
kosten gedragstherapie €65 euro excl reiskosten.